Kolike

Kolike pri dojenčkih so bolečine v trebuhu, ki jih povzročajo krči gladkega mišičja. Kolike povzročajo dolgotrajno neutolažljivo jokanje dojenčka, ki je lahko precej psihično in fizično naporno za starše. Kolike pri dojenčkih so precej pogoste in se običajno pojavijo med 2 in 4 tednom otrokovega življenja in se v najhujši obliki manifestirajo okrog 6 tedna. Nato se simptomi običajno postopoma lajšajo in nato običajno okrog 3 meseca starosti nenadoma, nepojasnljivo izginejo.

Pomembno je, da se starši zavedajo, da niso krivi za dojenčkovo jokanje, in da ni nobenih dokazov, da bi imele kolike in z njo povezan dojenčkov jok, kakšne dolgotrajne negativen posledice za razvoj otroka.

Natančni vzroki za kolike niso znani, čeprav obstaja več teorij o vzrokih zanje, nima nobena znanstvenega podprtja, nekatere teorije pa so v zadnjem času doživele ovržbo. Več o tem kaj so kolike, njihovih simptomih, vzrokih in posledicah, si lahko preberete na strani Kaj so kolike – krči pri dojenčkih.

Prav tako ni zdravila, ki bi kolike popolnoma pozdravila, čeprav obstajajo metode in zdravila, ki kolike olajšajo. Pred uporabo zdravil, ki imajo tudi stranske učinke, zdravniki običajno priporočajo uporabo nekaterih metod, ki so se izkazale kot uspešne pri zmanjšanju kolike, npr. masiranja dojenčkovega trebuha in nošenje dojenčka v t.i. položaju štorklja. Veliko zagovornikov imajo teorije, ki pravijo, da so vzroki za kolike povezani s hranjenjem in prebavo, torej tako s tehniko hranjenja kot s samo hrano. Zato se priporoča sprememba diete doječe matere in odprava nepravilne tehnike dojenja oz. menjava otroške stekleničke.

9 od 10 strokovnjakov priporoča  Dr. Brown's za simptome kolike

Nedavna raziskava je pokazala, da kar 9 od 10 zdravstvenih strokovnjakov priporoča otroške stekleničke Dr. Brown’s za lajšanje simptomov kolike. Otroška steklenička Dr. Brown’s s svojim popolnoma prezračenim sistemom odstranjuje negativni pritisk in zračne mehurčke iz mleka in s tem pomaga zmanjševati kolike. Raziskava med mamami je pokazala, da imajo otroci, ki v zgodnji mesecih uporabljajo otroške stekleničke Dr. Brown’s veliko manjšo verjetnost razvoja kolike. Prav tako je raziskava pokazala, da so po menjavi na stekleničko Dr. Brown’s kar v 75%  primerov mame opazile izboljšanje simptomov kolike. *Več o raziskavi in njenih ugotovitvah si lahko preberete na spletni strani www.thecolicreport.com.

Več o metodah in različnih načinih za lajšanje kolike si lahko preberete na strani Kako olajšati kolike.